DomovGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji

  Osnove  Legende  Izdelava  Vzdrževanje  Tehnika igranja 

  Shranjevanje Transport Oljenje Razpoke Ustnik Čiščenje

 

 Shranjevanje instrumenta

Les je material ki je 'živ', tudi ko ni več del živečega drevesa. Krči in širi se glede na temperaturo in vlago okolice. Močno krčenje lesa posledično pomeni tudi njegovo pokanje.

Zaradi teh vplivov, inštrumenta ne izpostavljaj ekstremnim temperaturam (direktno poletno sonce v zaprtem avtomobilu, grelna telesa: radiator, peč, kamin, ogenj, …). Kondenz ki se ustvarja notranjosti sten med igranjem je pomemben faktor vzdrževanja inštrumenta. Če na yidaki že dalj časa nisi igral(a), ga pred ponovnim igranjem začepi in za nekaj časa napolni z vodo*. Les se bo tako zopet napel in pokanje zaradi vibracij bo preprečeno.

* močenje notranjosti velja samo za instrumente iz evkaliptovega lesa (yidakiji z naše spletne strani take nege ne potrebujejo saj so po notranjosti sten impregnirani oz. lakirani).
 

vrh

 

 Transport

Tudi transport (prenašanje, prevažanje...) instrumenta prištevam med vzdrževanje, saj ga je v takih primerih prav tako potrebno dobro zavarovati.

Za prenašanje je najprimernejša torba oz. vreča. Običajno naj bi bila narejena iz močnejših in debelejših tkanin (jeans, lan, vrečevina ...) zahtevnejšim med vami pa bo verjetno odgovarjalo usnje ali celo nepremočljiv material. Tako narejena vreča je lahko podložena z vatelinom (mehkejše blago za podlaganje) ali pa instrument preden ga vstaviš v vrečo zaviješ v PVC folijo z mehurčki.

Za osebni transport instrumenta bo zadoščalo zgoraj opisano, za ladijski ali letalski pa se bo potrebno bolje potruditi. PVC folija z mehurčki, kroglice iz stiroporja, karton, morda celo lesena škatla ...

Za tiste, ki z instrumentom veliko potujete je dobra rešitev tudi ojačitev instrumenta s plastificiranjem na obeh konceh. Trobljo in ustnik povij s tanko plastjo steklene volne in premaži s plastificirno smolo. Tako ojačen instrument je manj občutljiva na poškodbe med transportom. 
 

vrh

 

 Oljenje

Yidaki se olji z mandljevim oljem (enako olje se uporablja za oljenje drugih lesenih instrumentov kot sta oboa ali flavta). Oljenje je priporočeno v obdobjih pred spremembami atmosferskih pogojev (temperatura, vlažnost, pritisk): na primer pred daljšim potovanjem ali spremembi letnega časa.

Če je tvoj instrument bil naoljen preden si ga kupil(a), potem z oljenjem nadaljuj, sicer oljenje odsvetujem. Kakor nam oljenje lahko prepreči pokanje instrumenta, ga lahko tudi povzroči (kadar se olje v notranjosti ne vpije tako hitro kot v zunanjosti povzroči različno raztezanje lesa in posledično pokanje).
Sam mislim da oljenje ni potrebno in tudi svojih evkaliptovih yidakijev ne oljim. Z oljenjem bi povzročil tudi raztapljanje naravne (okra) barve s katero je prebarvana zunanjost instrumenta. Bolje kot oljenje je redno igranje na yidaki, ki instrumentu zagotavlja ravno pravšnjo vlago.

V primeru da imaš lesen površinsko neobdelan instrument (neimpregniran in nepobarvan), ga lahko impregniraš z voskom. 
 

vrh

 

 Popravilo razpok

Glede na vibriranje in spremembo atmosferskih pogojev, se lahko na površini instrumenta pojavijo razpoke. Včasih so take razpoke skoraj neopazne, široke kot človeški las.

Najboljša rešitev za odpravo teh neljubih sprememb je priprava mešanice lepila za les in prahu evkaliptovega (ali kakšnega drugega) lesa, ki se ga nanese v razpoko. Prah ima tudi estetski učinek, saj je po sušenju lepila (ki postane prozorno) razpoka vizuelno prikrita.
Drugi, tradicionalen in enostavnejši način je ta, da razpoko zapolniš z voskom. Slednji postopek ni trajen in ga bo verjetno potrebno sčasoma ponoviti.

Po končanem popravilu bo instrument zvenel ravno tako kvalitetno kot pred poškodbo.
 

vrh

 

 Ustnik

Ustnik iz voska

Kadar je potrebno prilagoditi dimenzije odprtine ustnika, je originalno prilagoditev narejena iz čebeljega voska. Sčasoma se sloj voska stanjša, nanj se prilepi prah in izgubi svojo prvotno obliko. Čas je da ga zamenjaš z novim. Najprimernejši vosek pri nas je pravi čebelji vosek (čim trši je tem bolje). 

Obstajata dva načina za izdelavo voščenega ustnika:

Prvi način: v posodo z vrelo vodo potopi manjšo posodo z voskom, ki se sčasoma stopi. Ustnik yidakija pomakaj v stopljeni vosek in počasi ročno oblikuj ustnik po svoji meri.

Drugi način: Tanke rezine voska (kot ploščate testenine za lazanjo, mmmm…) ročno nanašaj na predel ustnika in oblikuj ustnik po svoji meri. Če je vosek še vedno pretrd si lahko pomagaš s sušilcem za lase.

Včasih je bolje narediti ustnik iz obstojnejših materialov. Lažje ga je čistiti, ne izgubi svoje prvotne oblike in se ne obrabi tako hitro kot voščen.

Ustnik iz lesa

Les je prijazen tako za obdelavo kot tudi kasneje pri stiku z ustnicami. Nekateri yidakiji sploh ne potrebujejo izdelanega ustnika saj za ustnik služi že kar zgornji, ožji del instrumenta. Tako izdelanih instrumentov je malo. Izdelaš si lahko svoj lesen ustnik (vrsta ni pomembna, Jože pri izdelavi uporablja kokosovo lupino). 

Ustniki iz drugih materialov

Večkrat sem zasledil omenjanje kita, ki se uporablja v zobotehničnih ordinacijah za jemanje zobnih odtisov. Zaradi svoje gostote je primeren in ker se hitro trdi moraš biti za izdelavo takega ustnika pravi rokohitrec. Trud pa je vendar dobro poplačan, saj imaš ustnik krojen po meri. 
Tega načina še nisem preizkusil saj sem trenutno zadovoljen z ustniki narejenimi iz kokosove lupine. 
 

vrh

 

 Higiena ustnika

Če si lastnik(ca) yidakija si verjetno že opazil(a), da se po določenem času uporabe v inštrumentu 'naseli' neprijeten vonj. Včasih na tvoj inštrument želi igrati tudi druga oseba, itd… Na ustniku iz voska se sčasoma naberejo prašni drobci, ki se na ustnik kar prilepijo.

Vse našteto je razlog da občasno poskrbiš za očiščenje ustnika. Če imaš ustnik iz voska ga lahko zamenjaš v celoti, vendar pa to verjetno ne počneš vsak teden ali mesec. Če pa imaš lesen ustnik (kokosova lupina, ipd…) je čiščenje preprostejše.

Razprššššššššilka.

Priporočam uporabo razpršilne mešanice eteričnega olja in vode. Vodo natoči v razpršilno posodico (dobite jo v trgovinah z eteričnimi olji oz. lekarni), vanj nakapljaj eterično olje, doziraj po želji. Izbira eteričnega olja naj bo tvoja lastna izbira, priporočam pa olja kot so: evkaliptus, lemon tree, mentol oz. pepermint, bor, smreka, ipd… Olje mora imeti 'razkužilni' učinek. Pazi na morebitno občutljivost tvoje kože na izbrano olje.

Mešanico po potrebi razprši po ustniku in v notranjost pri ustniku.
 

vrh

Svoje izkušnje ali napotke s tega področja nam lahko sporočiš po e

DomovInstrumentGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji


(c) copyright 2000-2003 yidaki.info