DomovGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji

  Osnove  Legende  Izdelava  Vzdrževanje  Tehnika igranja 

Namestitev Osnovni ton Harmoni Prvi ritmi Krožno dihanje
Uporaba glasu Ritmični vzorci   Vaja prepone

 

Vse zvočne datoteke na strani so posnete v formatu mp3 in označene z znakom Če na svojem osebnem računalniku nimaš nameščenega mp3 predvajalnika, ga brezplačno lahko dobiš tukaj.
 

 Namestitev

Položaj telesa: yidaki lahko igraš v stoječem ali sedečem položaju. Za začetek je zaradi udobja bolj primerno sedenje. 

Sedeči položaj: z obema rokama yidaki primi tako, da ga z eno roko s strani primeš pri ustniku, z drugo pa ga podpreš od spodaj tako da je trobla dvihnjena 10 cm nad tlemi. Predlagam da se vsedeš tako da troblo položiš na prste stopala iztegnjene noge (primerno za igranje v naravi). Če pa si v "urbanem" okolju, kjer je podalga trdna in ne duši zvoka, zadostuje že prijem ene roke s polaganjem troble na tla.

Klečeč položaj


Sedeč položaj

Stoječ položaj

Stoječi položaj: prijemi so enaki, le da je napor malce večji, kadar igraš na inštrument ki tehta nekaj kilogramov. Izdelaj si primeren naslon. 

Da se med vajo bolje slišiš vadi na akustično primernem kraju (manjši parazni prostori, po mojih izkušnjah so najprimernejše kopalnice ali stranišča) ali pa se obrni proti steni, da se odbiti zvok usmerja proti tvojim ušesom.  

 

troblaustnik

 

Položaj ust: razširjena sta dva načina igranja na yidaki. Pihanje s sredino ust (sredina ustnic je centrirana na sredino ustnika) ali pihanje s strani (sredina ustnic je izmaknjen iz sredine ustnika, v  razmerju 2/3 v ustnik 1/3 mimo ustnika).

pihanje s strani

pihanje v sredino

Predlagam da si navkljub drobnim razlikam v načinu izbereš v prvi fazi sebi primernejšo. Zelo pomembno je da ustnic ne pritiskaš premočno ob ustnik!
 

vrh

 

 Osnovni ton

S to vajo boš iz inštrumenta zvabil(a) svoj prvi zvok. 
Cilj te vaje je kontrolirano igranje osnovnega tona. 

Da dobiš idejo kako naj pravilno delajo ustnice, najprej z njimi prosto "brenči". (BBBBBBB... kakor smo to počeli kot otroci kadar smo oponašali zvok avtomobilskega motorja). brenčanje

Skozi nos globoko zajemi sapo in brenčečo tehniko iponovi na inštrumentu. Opazil(a) boš, da se z dotikom ust ob ustnik občutek spremeni in mogoče se bo zdelo težje. V takem primeru pomaga hitrejši sunek zraka ali izgovorjava črke P (brez uporabe glasu). Z malo vaje boš sposoben(a) z delom ustnic usmerjenih v ustnik pravilno vibrirati. Ta vibracija povzroča osnovni ton. osnovni ton

Če ustnice vibrirajo s previsokim tonom (kot pri igranju trobente), jih sprosti in vibriraj z njimi počasneje.

Pogoste napake
- ne pihaj tako močno in zategnjeno kot bi igral(a) na trobento
- z ustnicami ne pritiskaj pretrdo ob ustnik
- začetniki pogostokrat pihajo premočno

Zahtevnost: ta stopnja ti nebi smela vzeti preveč časa. Ponavadi instrument prvič zaigra že po nekaj poskusih. Nadzorovano igranje osnovnega tona pa ti bo verjetno vzelo nekaj dodatnega časa.

Namig: Sprosti se. Spoznaj svoj inštrument. Dovoli da ti sam pokaže kako nanj igrati. Občuti les in uživaj ob poslikavi. Zapomni si da je igranje nanj tvoje osebno potovanje.

vrh

 

 Harmoni

V tej vaji bo predstavljeno področje harmonov. Naučil(a) se boš kako z moduliranjem ustne votline zaigraš različne harmone.

Vsak zvok setavljajo harmonske komponente - harmoni. Za lažjo predstavo zapoj katerikoli ton in nato ustno votlino oblikuj kot pri izgovorjavi črke "E" in nato "O" . Neglede na to, da poješ isti ton, so v prvem primeru poudarjeni višji harmoni  kot v drugem.

Zaigraj osnovni ton, usta izoblikuj kot pri izgovorjavi "E" ter jih nato preoblikuj za izgovorjavo "Oh" (pri tem ne uporabljaš glasu). Opaziš da so harmoni v prvem primeru drugačni (višji) kot v drugem? Harmone lahko povečuješ če začneš z "O" in jih spremeniš v "E", čistejši prehod narediš če vmes vrineš še "A". harmoni

Natančno oblikovanje ustnic tudi pripelje do poudarjenih harmonov inštrumenta. S kombiniranjem spreminjanja oblike odprtine med vibrajočima ustnicama, pozicijo jezika in napetostjo ličnic, pridemo do veliko različnih harmonov. Čim več raziskuj! Vsak yidaki se na podobne 'manevre' odziva drugače.

Kot opaziš ima na harmone inštrumenta vpliv vsak izgovorjeni samoglasnik, osglasnik oz. kombinacije, ki sestavijo zlog. Poskusi sedaj z zlogom "did", ki mu sledi zlog "jer".
zlogi

Za primer vzemimo besedo didjeridu, katero z delitvijo na zloge, ki se ponavljanjo v različnih zaporedjih, lahko gradiš različne ritme. Naprimer "did-did-did-jer-rii, did-did-doo" ustvari prijetno tekoč ritem. Še več zlogov za kreiranje ritmičnih vzorcev lahko najdeš tukaj.

Pogoste napake: napake niso možne, zato čimveč raziskuj.

Zahtevnost: za razločno igrane harmone, moraš dobro spoznati svoj inštrument, sicer pa je vaja lahko precej zabavna.

Namig: Zvabiti čimveč različnih zvokov iz svojega inštrumenta ima veliko opraviti s harmoni, ki jih igraš, in kombiniraš. Z njimi lahko zgradiš pester ritem.
 

vrh

 

 Prvi ritmi

V tej vaji se boš naučil(a) osnovnih načinov vnašanja ritmike v svoje igranje. Yidaki je instrument ki v svoji tonaliteti nima razpona kot mnogi drugi pihalni instrumenti, kar se kompenzira z igranjem ritma namesto melodije.

Obstaja mnogo različnih načinov kreiranja ritma. Za začetek pa nekaj najosnovnejših:

  • Uporaba trebušne prepone: je pri igranju na yidaki ena med pomembnejšimi tehnikami. Je najmočnejša dihalna mišica, ki z najmanj napora omogoča največji pretok zraka. Prvi ritem bazira na 4/4 ritmu s pulzivnim izpihavanjem (kot bi se globoko nsmejal(a) - HA! HA! HA! HA!). ritem s prepono

  • Uporaba jezika: uporabi isti ritem in z usti (brez uporabe glasu) izgovarjaj zlog "Ta - Ta - Ta - Ta". Vrh jezika naj pri tem iz položaja tik za zgornjimi zobmi naglo tleska navzdol. Zvočna variacija nastane z izgovorjavami drugih zlogov "Da - Da - Da - Da" ali "Tu - Tu - Tu - Tu" ali "Te - Te - Te - Te" ali "Ka - Ka - Ka - Ka" ipd. Izkoristi svojo domišlijo in sestavljaj nove ritme "Ta - Ka - Te - Ta - Ke - Da"....   ritem z jezikom

  • Uporaba ličnic: z napihovanjem in stiskanjem ličnic spreminjamo ubranost tona (harmonske komponente tona). Med igranjem osnovnega tona ličnici hitro napolni z zrakom nato iz nijh počasi iztisni zrak. Sliši se "Wah Wah". Postopek večkrat ciklično ponovi. Najprej počasi in s časom vedno hitreje. Na koncu z variranjem hitrosti, 2x počasneje in 3x hitreje ustvari ritem. ritem z ličnicami

Pogoste napake: pri prepočasnem izgovarjanju črk T, D, P... ustnice nehajo vibrirati, zato zloge izgovarjaj odločno, hitro in razločno.

Zahtevnost: opisane tehnike so dokaj preproste. Osnove so praktično skoraj osvojene. Več časa boš porabil(a) za izpopolnjevanje tehnik, še posebno pri 'jezični' tehniki.

Namig: zloge izgovorjaj kar se da natančno. Začni počasi z močno pozornostjo na proizvedenem zvoku. Hitrost in kompleksnost fraz povečuj sočasno z osvajanjem tehnik. 'Jezična' tehnika omogoča uporabo zelo hitrih ritmov.
 

vrh

 

 Krožno dihanje

S pomočjo te vaje bi se moral(a) naučiti osnovno idejo krožnega dihanja. To ne pomeni da boš po končani vaji že znal(a) krožno dihati, vendar boš na dobri poti da se naučiš tehnike.

Tehnika krožnega dihanja: najprej nekaj besed kaj krožno dihanje je. Pri poslušanju igranja na yidaki se ti je gotovo zdelo, da izvajalec nikdar ne preneha igrati, da bi medtem zajel sapo. Ta veščina je takoimenovano krožno dihanje.
Fizično ni možno vdihovati in izdihovati hkrati, vendar pa je možno vzdrževati pretok zraka, ne da bi pri tem izdihoval. Trik je v preprosti uporabi v ustih nakopčenega zraka. S tem zrakom vzdržujemo osnovni ton, medtem pa hitro in globoko vdihnemo skozi nos, da lahko v naslednjem trenutku zopet izdihujemo. Tak  ponavljajoč proces ti omogoča neprekinjeno igranje na instrument.

  1. Za začetek si pomagaj z balonom: le s pomočjo napenjanja in stiskanja ličnic potiskaj zrak v balon in iz njega. Med tem normalno dihaj skozi nos. 

  2. Napni ličnici in s sredino ustnic izoblikuj majhno  odprtino, kot bi pihal(a) v slamico. S stiskanjem ličnic enakomerno izpihuj zrak iz ustne votline (ne iz pljuč). Pred usta postavi dlan, tako da čutiš zračni curek. Med izpihovanjem vdihni skozi nos.

  3. Vajo prejšnje točke prenesi na inštrument: skozi ustnice pihaj zrak iz pljuč in zaigraj osnovni ton. Predno ti poide ves zrak  pravočasno polno napni ličnici in začni z izpihovanjem iz ust. Med izpihovanjem vdihni skozi nos. Postopek  ciklično ponavljaj.

  4. Nadaljuj s postopkom prejšnje točke s tem, da počasi povečuješ hitrost cikla tako, da skrajšuješ presledek med zvokom "izpihovanja iz ličnic" in osnovnim tonom. Za zdaj naj te ne skrbi gladek prehod med obema zvokoma. Z vajo bo prehod postajal vedno bolj neopazen.

  5. Izpopolnjevanje tehnike neopaznega prehoda lahko vadiš s pihanjem skozi slamico v kozarcu vode. Brbotanje mehurčkov mora biti čim bolj enakomerno. Če pa je poleg tega še neprekinjeno, potem dihaš krožno.

Pogoste napake
- ne misli da ti ne bo nikoli uspelo
- premajhna odločnost pri vdihavanju
- ne pričakuj da boš s kratkim vdihom napolnil(a) pljuča
- omotičnost, zaradi neuravnotežene količine vdihnjenega in izdihnjenega zraka. 

Zahtevnost: mnogi izkušenejši igralci na yidaki zatrjujejo da je krožno dihanje zares enostavno. To je popolnoma res, vendar ne pustite se prevarati. Nemalokdo je za to potreboval mesece vadbe, a je bil na koncu poplačan za vse trenutke neuspeha.

Namig: Potrpljenje. Veliko potrpljenja. Vztrajnost. Ko pride čas vdiha, vdihni odločno in hitro, s časom bodo vdihi postjali bolj sproščeni. Krožno dihanje je ritem. Prilagodi svoj ritem potrebi po vdihu.

Druge podobne načine učenja tehnike krožnega dihanja najdete tukaj.
 
vrh

 

 Uporaba glasu

V tej vaji bomo v samo igranje vključili uporabo glasu. Naučil(a) se boš oponašanja zvokov iz narave.

Med igranjem osnovnega tona poskusi lajati kot pes. Če se ti zdi težko, se postavi pred ogledalo in poskusi brez instrumenta. Zalajaj ne da pri tem premikaš ustnice (woof woof woof). Katerikoli glas pri katerem ne premikaš ustnic je uporaben pri igranju na yidaki.  lajež

Petje različnih tonov med samim igranjem dodaja zvoku bogato ozadje. Rezultat je odvisen od razpona glasu igralca in osnovnega tona inštrumenta. Primeren ton za doseganje dobrega efekta je peti ton nad osnovnim tonom inštrumenta. To je ton G za yidaki v C tonu, primerni pa so tudi C in G toni višjih oktav. Lahko si pomagaš s klavirjem ali umerjevalcem.  vokaliziranje

Efekt lahko popestriš tudi z variranjem jakosti glasu. To zahteva nekaj vaje vendar je zelo atraktivno za poslušalstvo.

Aboridžini zvoke živali uporabljajo v svojih pesmih. Vsaka pesem pripoveduje svojo zgodbo. V zgodbah nastopajo živali: 

kookaburra, 'KA-KA-KA-KA-KAA-KAA-KAAAA'
magpie bird, 'KOOO-KOOO-KOOO'
kenguru, 'Toing-Toing-Toing '
dingo, 'HA-HA-HA, how-how-ow-ow-ow '
žaba, 'rib-it, rib-it, rib-it '...

Naslednja možnost učinkovite uporabe glasu je z vnašanje močnih pulzivnih zvokov, s pomočjo katerih lahko močno poudariš ritem.

Namig: Efekt bo jasnejši če so ličnice stisnjene in ne napete. Ne omejuj se, dovoli si uporabiti najneverjetnejše krike, saj lahko le na tak način odkrivaš nove možnosti.

vrh

 

 Ritmični vzorci

Nekaj ritmičnih vzorcev z interpretacijami [mp3] najdeš v tabeli.
 
vrh

 

 Vaja za prepono

S to vajo postopno povečuješ vzdržljivost trebušne prepone. Popolnoma isto le z manjšo intenziteto se dogaja med samim igranjem.

Vaja je primerna za tiste, ki so tehniko krožnega dihanja že osvojili oz. že nekaj časa igrajo na yidaki. Je zelo naporna in odsvetujem prekomerno vadbo. Vadi le enkrat tedensko (na začetku manj). Časovno naj vaja v začetku traja le minuto ali dve. Intenzivnost po zmogljivosti povečuj.

Za izvedbo vaje potrebuješ: yidaki ali bolje PVC cev, ker ni občutljiva na namakanje v vodo in vedro vsaj do 3/4 napolnjeno z vodo oz. toliko, da med izvajanjem ne pljuska preko roba.

Yidaki namoči v vedro skoraj do dna in začni nanj igrati. Zaradi povečanega pritiska (vodo, ki vdre v cev moraš izpihati iz cevi) bo osnovni ton povišan. Igraj na tak način da bo brbotanje v vedru enakomerno. Če želiš intenzivnost vaje še povečati igraj v nadtonu.

vaja za vzdržljivost trebušne prepone

blub, blub, blub .....

Ta vaja ponuja priložnost, da preizkusiš ali yidaki na kakšnem mestu pušča.

vrh

DomovInstrumentGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji


(c) copyright 2000-2003 yidaki.info