DomovGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji

  Osnove  Legende  Izdelava  Vzdrževanje  Tehnika igranja 

  Dreamtime Izvor Yidakija Giddabush

 

 Dreamtime

"Dreamtime" - mitološka preteklost, je čas v katerem so po Zemlji potovali predniki duhovi ji dali fizično formo in oblikovali pravila in zakone, ki so jim sledili Aboridžini. Vedenje o bitjih kot so 'mati plodnosti', 'velika mavrična kača' in drugih, je bilo predano s pomočjo obredov in zgodb, ki se prenašajo iz roda v rod.

vrh

 

 Legenda o izvoru Yidakija

Na začetku je bilo vse hladno in temno. Bur Buk Boon je šel pripravljat les za kurjenje ognja, da bi na ta način pred mrazom zaščitil svojo družino in ji ob enem dal luči. Na ogenj je hotel vreči poleno, ko je opazil da je poleno votlo in v njegovi notranjosti prebiva družina termitov. Ker termitom ni hotel storiti nič žalega je poleno ponesel k svojim ustom in začel pihati. Pri tem je termite odneslo visoko na nočno nebo. Postali so zvezde, ustvarili mlečno cesto in osvetlili pokrajino. Zvok yidakija je prvič blagoslovil mater Zemljo in s svojim vibrajočim zvokom večnosti zaščitil njo in duhove Dreamtime-a.

vrh

 

 Giddabush

V tej deželi lahko najdeš mnogo yidakijev. Vse to je povezano s pticami. Dolgo pred časom, v Dreametime času, so bile ptice ljudje, prav takšni kot mi. Vse svoje premoženje, ki ni bilo veliko, so nosili s seboj. Običajno privezano okrog pasu, položeno preko rame ali spodvito pod pazduho. To so bili bumerangi in palice namenjene za kopanje zemlje.

Ena med pticami, ki ji danes rečemo 'dolgorepa moda' (longtailed fashion) , je imel in igral yidaki. V jeziku plemena Wardaman ji pravijo Giddabush. Vedno je nosil svoj yidaki s seboj, in ko ni igral nanj ga je imel trdno privezanega okrog pasu. Ptica Giddabush ima zato še vedno dolg rep, ki nas spominja na to da je v tistih časih igral na yidaki.

Naslednja med pticami, Butcherbird (Golborman v jeziku plemena Wardaman), je bila v času Dreametime-a tudi človek. V tistem času je raziskoval različne vrste lesa in nekatere med njimi uporabil za igranje ritma. Ker je imel tudi lep glas je postal pevec. To lahko slišiš tudi danes, saj je kot ptica še vedno dober pevec.

Tretja ptica imenovana Piwi (avstralska Magpie-lark, Glededaa v jeziku plemena Wardaman), se je kot človek pobarvala z rdečo in črno prstjo in postala plesalec.

Giddabush je bil pobudnik in iznajditelj yidakija, Butcherbird je pel in uporabljal paličice (clapsticks, bilma ali clicksticks) in Piwi je plesal. Medtem ko so igrali peli in plesali, so poimenovali vse kar so srečali na poti. Na tej poti so ustvarili prav vse: gore, drevesa, travo - vse so poimenovali. Ko so šli k počitku, so se skrili v senco drevesa.

Da nebi umrli od lakote so morali redno hoditi na lov. Po loviu so skopali luknjo zakurili ogenj in nad njim spekli ulov. Ko so se najedli in odpočilo so zopet začeli s svojim delom: igranjem yidakija, petjem in plesanjem. Na ta način so ustvarili svet kakršnega poznamo še danes.

Ko so s svojim delom v celoti zaključili so se spogledali in rekli "čas je da vse te stvari predamo naprej". Tako je še danes. Igranje na yidaki, petje pesmi in plesi prehajajo iz roda v rod.

vrh

DomovInstrumentGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji


(c) copyright 2000-2003 yidaki.info