Na tej strani je opisanih še nekaj načinov učenja tehnike krožnega dihanja. Preizkusi jih in izmed vseh izberi sebi najprimernejšo. Potem se loti vaje!

 

 Prvi način

Brez inštrumenta:
1
. Istočasna vdih skozi nos in izpih (iztisk) zajetega zraka iz napetih ličnic. Vdih naj bo nenaden oz. kratek in hiter.
2. Ustvari stalen zračni tok skozi usta izpihanega zraka. Večino časa zrak prihaja neposredno iz pljuč, razen med hitrimi in kratkimi vdihi, ko zrak prihaja le iz ustne votline.

Vajo izvajaj tako, da pred usta postaviš dlan in poskušaš ohraniti konstanten tok zraka, ki ga čutiš na dlani.

Z inštrumentom:
1. Pihaj in pusti ustnice da prosto vibrirajo v osnovnem tonu  2-3 sekunde.
2. Nadaljuj s pihanjem, vendar sedaj napolni ličnice in jezik potisni nazaj.
3. Nadaljuj z vibriranjem ustnic. Uporabi le zrak iz ustne votline tako, da stisneš ličnici in jezik potisneš naprej.
4. V koraku točke tri še hitro na kratko vdihni skozi nos.
5. Vrni se na prvo točko.

vrh

 

 Drugi način

Pojdi do umivalnika (ali kadi) kjer se lahko gledaš v ogledalo in hkrati iz ust brizgaš curek vode. Usta napolni z vodo največ kolikor zmoreš. Vodo s tankim curkom (kot iz slamice) začni brizgati iz ust. Medtem običajno dihaj skozi nos.

Ko 'zalogo' vode počasi prazniš (10-15 sekund) nadaljuj z dihanjem skozi nos. No, to je bolj ali manj krožno dihanje oz. kar se da nazoren prikaz principa tehnike krožnega dihanja, ne da bi dejansko tehniko izvajal(a).

Vajo z vodo nekajkrat ponovi. Da jo osvojiš tudi intuitivno jo ponavljaj nekaj dni zapored. Nato poskusi izvesti isto tehniko s tem, da vodo zamenjaš z zrakom. Vajo ponavljaj in postopoma povečuj količino zraka iztisnjenega iz ustne votline (s tem boš lahko podaljšal-a dolžino vdiha in količino zajetega zraka).

Po določenem času opisano poskusi tudi na svojem yidakiju. Lahko ti uspe že prvič, sicer tehniko še malo izpopolni.

vrh

 

 Tretji način

Prvi korak:
1. Usta polno napolni z zrakom (ličnice so napete). Zadrži zrak.
2. Dihaj skozi nos.
3. Še vedno zadržuj zrak v ustih in skoz nos izprazni zrak iz pljuč. Imenujmo to del A oz. izdih z napetimi ličnicami.
4. Zdaj čisto počasi vdihni skozi nos in simultano z lici začni iztiskati zrak iz ust (predstavljaj si kot da je zrak voda).
5. Postopek ponavljaj dokler ne postane izvajanje rutina. Imenujmo to del B oz. vdih s stiskanjem ličnic.

Drugi korak:
1. Pri konstantno napetih ličnicah zdihuj skozi usta. Ustavi se, vendar naj ličnice ostanejo napete! - del A
2. Sedaj izvedi 4. točko prvega koraka. Vdih skozi nos, stisk ličnic - del B.
3. Izdihuj, napni ličnici.
4. Vdihni, stisk ličnic.
5. Nadaljuj s ciklom, dokler ne bo zvezen. Če imaš težave se vrni korak nazaj. Najpomembnejša je 4. točka prvega koraka. Če telo tega ne naredi ne da pri tem misliš, je to vzrok težav.
6. Z držanjem dlani pred usti lahko čutiš nepretrgan zračni tok, ki lahko niha ne sme pa se prekinjati, sicer to ni krožno dihanje.

Tretji korak (z yidakijem):
1. Najpomembnejši faktor pri učenju tehnike krožnega dihanja na yidaki je osvojeno znanje igranja osnovnega tona
2. Ko s tem opraviš se loti tehnike krožnega dihanja, (A) izdih - igranje osnovnega tona, napenjanje ličnic in (B) vdih skozi nos in stiskanje ličnic. Verjetno bo med obema deloma vrzel, kar je na začetku običajno.
3. Usedi se pred televizor (?#&haloooo%!!?), ali nekam kamor bo usmerjena tvoja pozornost. Igraj yidaki in se uči tehnike krožnega dihanja. Pomembno je da to počneš zvezno, četudi ti je zaradi vrzeli neprijetno. Svojo pozornost usmeri na TV, ter igraj in igraj. Razlog za (pre)usmerjanje pozornosti je ta, da je v tem delu procesa učenja um tvoj sovražnik. Tehnike se mora naučiti telo. Kot nam je vsem dobro znano TV otopi um, in je v tem primeru lahko tvoj zaveznik.
4. S časom, ko dnevno ponavljaš opisani postopek, dosežeš večjo samozavest in razumevanje tega procesa.
5. Lahko se ti celo nenadoma zazdi, pa to je to! Uspe ti in nato zopet izgine. In čeprav se še tako trudiš, tistega ne moreš več najti. Izginilo je, ker si začel(a) iskati. Ne išči, naredi!
6. Torej še enkrat! Ko začneš dihati krožno, imaš lahko v ciklu padec zračnega pritiska (potiska), kar je popolnoma običajno. Toda bolj ko vadiš manjši je padec oz. popolnoma izgine.
7. Tvoji vdihi zdaj postajajo pomemben element ritma igranja na yidaki. Z nadaljnjim raziskovanjem 

vrh

 

 Četrti način

Verjetno med vsemi najbolj asketski, saj ne potrebuješ drugega kot kazalec ene roke. Navpično ga prisloniš na sredino ustnic (mogoče malenkost bolj v levo ali desno) in začneš z vajo. Verjetno je na tem mestu ni več potrebno ponavljati.

Opcija: če v svojem asketskem življenju premoreš kozarec vode in slamico lahko vadiš tudi tako, da mehurčke spuščaš v neskončnost ...

vrh

Mislim da je poti po katerih se lahko podaš do cilja dovolj. Lahko pa urežeš kakšno novo! SREČNO...