DomovGalerijaNapovednikDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji

  Osnove  Legende  Izdelava  Vzdrževanje  Tehnika igranja 

  Izdelovalec Izbira lesa Sušenje Strganje Rezanje Tesanje
Lepljenje
Barvanje Zaključek

 

 Izdelovalec

Jože Prezelj je človek zelo razgibanega življenja. Aktiven je na različnih področjih: gorništvo, radioamaterstvo, zabavna elektronika, zdravilstvo, petje in glasba in še bi lahko našteval. Kot diplomiranemu inženirju strojništva mu gredo od rok različne ročne spretnosti, ki jih s pridom uporablja za izdelovanje Yidaki-jev. V izdelavo vsakega inštrumenta se poglobi in iz surovih kosov lesa izteše maksimum. Upam si trditi, da so inštrumenti ki jih naredi (na področju Slovenije), izdelani najkvalitetneje tako v smislu zvoka kot tudi poslikav.
Janez

Jože v akciji
Jože Prezelj, univ.dipl.inž.str.
Podgorje 59
1241 Kamnik
Telefon: 041 727 156
E-pošta: joze.prezelj@cimos.si

vrh

 

 Izbira lesa

Za kvalitetno izdelavo inštrumenta so prvi pogoj primerno izbrani kosi lesa (vej ali tanjših delov debel). Les mora imeti čim večjo gostoto oziroma biti mora čim trši. Pri nas rastoče primerne vrste so: jesen, bukev, akacija, črni gaber in morda še kakšna. 

vrh

 Sušenje

Sušenje lesaIzbrane kose lesa je potrebno nažagati na ustrezne dolžine. Da sušenje na vejah ne povzroči razpok, zgoraj in spodaj zavrtam nekaj centimetrsko luknjo in na nekaterih mestih odstranim lubje [detajl]. Tako pripravljene veje so primerne za sušenje. V peči za sušenje lesa jih sušim dalj časa na konstantni temperaturi.

 Strganje  

Grobo obdelana vejaPo sušenju sledi strganje lubja in groba obdelava zunanje površine [detajl]. Na koncu kjer je deblo debelejše bo troblja, nasprotni konec pa moram ustrezno zožiti v velikost primerno za izdelavo ustnika. S tem korakom postopka izdelave izberem med jakostjo zvoka inštrumenta (široka troblja) ali boljšim povratnim pritiskom inštrumenta, ki vpliva na zahtevnost uporabe tehnike krožnega dihanja.

vrh

 Rezanje

Razpolavljanje vejeEdini možen način, ki omogoča razpolavljanje veje je rezanje s tračno žago [detajl]. Še posebno zahtevna ta veščina postane takrat, ko je kos neraven (in zaradi tega atraktivejši) ter ga rado suka in zvija na vse strani. Lahko rečem, da je ta del v procesu izdelave najzahtevnejši.

 Tesanje  

Tesanje in brušenje jedraObema polovicama začrtam debelino stene in jima iztešem jedro [detajl]. Najprej na grobo s konstantnim preverjanjem debeline stene [detajl], ter nato z natančnejšim brušenjem [detajl], da stene postanejo gladke. Notranjost sten zaščitim proti vlagi in še zadnjič pred lepljenjem preverim prilagajanje obeh delov [detajl].

vrh

 Lepljenje

Lepljenje dveh polovicKo se oba dela tesno prilegata drug k drugemu ju namažem z lepilom in spnem. Ko se sprimeta je inštrument v grobem že narejen. Zgladim zunanjost in pripravim zgornji del za lepljenje ustnika, ki ga izdelam ločeno [detajl]. Na tej točki je potrebno inštrument še uglasiti. S pomočjo uglaševalne naprave izmerim ton in inštrument toliko časa krajšam, da njegov zvok približam željenemu tonu.

 Barvanje  

Barvanje instrumentaZadnja faza izdelave je izdelava ustnika in površinska zaščita inštrumenta. Lahko ostane neposlikan [detajl] ali pa mu dodam še malo barve [detajl], odvisno od izbire naročnika oziroma privlačnosti strukture lesa.

vrh

 Zaključek

Ko je vse narejeno kot je treba, je čas da inštrument "zatrobi" v svet. Najraje nanj zaigram kar sam, včasih pa ga preizkusijo tudi drugi. Narejene inštrumente si lahko ogledaš v galeriji.

vrh

DomovInstrumentGalerijaNapovednikDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji


(c) copyright 2000-2003 yidaki.info