DomovGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji

  Osnove  Legende  Izdelava  Vzdrževanje  Tehnika igranja 

Yidaki Zgodovina Oblika Material Zvok 10 dejstev Drugi trad. instrumenti

 

 Yidaki

Z drugimi imeni tudi: (obstaja okrog 50 različnih imen)
yirdaki, yirtakki, yiraka, yigi yigi, didgeridoo, didjeridoo, didg, didj, wujimba, artawirr, garnbak, dji'bolu, kurmur, larrwa, mago, morle, pampu, ngaribi, bambu, kayartirri, martba.....

Poleg paličic (clap sticks ali click sticks, oz. bilma) najpogosteje uporabljan v rednih in obrednih plemenskih ritualih.

Pravilna izgovorjava besede bilma - Izgovorjava: BILMA

Pravilna izgovorjava besede yidaki - Izgovorjava: YIDAKI

Yidaki je najatraktivnejši Aboridžinski glasbeni instrument s področij severnega dela Northern Territory-ja in vzhodnega Kimberly-ja.

Področje izvora yidakija

vrh

 Zgodovina

Izvor: Yidaki izvira iz Arnamove dežele (Arnhem Land), ki leži na severovzhodnem delu severne province oz. iz Yirrkale, če sem še natančnejši.

Starost instrumenta je težko uganiti in tudi mnenja so glee tega precej različna. Nekateri pravijo da je instrument star toliko kot aboridžinska kultura, to je preko 40.000 let, drugi pa pravijo da je instrument precej mlajši. Med slednjimi je tudi znani antropolog George Chaloupka, ki je uvrščen v sam vrh poznavalcev skalnih slikarij. V eni izmed svojih kjnjig z naslovom "Arnham Land Journey" je povezal starost instrumenta s pojavom le tega na skalnih slikarijah. Do danes odkrite slikarije na katerih je prisoten tudi yidaki niso starejše od nekaj tisoč let.

Širjenje instrumenta po avstralski celini je potekalo s pomočjo blagovne menjave. To so bila medplemenska srečanja, kamor so prinesli različne izdelke in z njimi med seboj trgovali. Tako so npr. bumerangi prišli prišli v Arnamovo deželo iz centralne avstralije, školjke iz Kimberlyja, didgeridoo pa se je razširil v nasprotni smeri. Danes je praktično poznan po vsej celini, vendar njegov pravi dom še vedno ostaja Arnamova dežela. V Evropi je postal znan v 70-ih, ko je bil leto poprej prvič predstavljen na BBC-jevem TV programu z živim nastopom Davida Blanasija. Dobri dve desetletji kasneje in vse do danes pa doživlja še večji razcvet.

Ime: čeprav so evropejci pripluli v Avstralijo v 17. stoletju, se je prvi zapis o tem instrumentu pojavil šele leta 1835 v zapiskih T.B.Wilsona. Iz takratnih opisov instrumenta izvira njegovo "evropsko" ime didgeridoo. Tako ime je dobil predvsem zaradi igranega ritmičnega vzorca, ki je zvenel podobno kot izgovorjava besede didgeridoo. S tem imenom ga istoveti večina ljudi.

Skalni slikariji z instrumentom

vrh

 

 Oblika

Yidaki je votla evkaliptusova veja, kateri so termiti izdolbli sredico. Običajne dolžine instrumentov se gibljejo od 70 cm do 1.7 m včasih tudi več, dimenzije odprtine pa od 3 cm pri ustniku do 15 cm pri trobli (odmevniku).


troblaustnik

vrh

 

 Material

Yidaki je običajno narejen iz različnih vrst evkaliptovega drevja:
 - bloodwood (Eucalyptus ptychocarpa)
 - stringybark (Eucalyptus tetrodonta)
 - redgum (Eucalyptus phoenicea)
 - woolybutt (Eucalyptus miniata)

Narejeni pa so lahko tudi iz drugih materialov: druge vrste lesa, bambus, agava, steklo, plastika, glina, konoplja, usnje, karton, kovina, buča, ... skratka skoraj iz vsega, kolikor toliko obstojnega materiala, je da je cevaste oblike. V grobem lahko rečemo, da material vpliva predvsem na barvo zvoka, oblika pa na njegov ton.

 

Buča Agava Bambus Plastika Konoplja Usnje Steklo

Za informacijo o materialu iz katerega je izdean instrument se s puščico premekni na sliko in počakaj na izpis.

vrh

 

 Zvok

Vse zvočne datoteke so posnete v formatu mp3. Če na svojem osebnem računalniku nimaš nameščenega mp3 predvajalnika, ga brezplačno lahko dobiš tukaj.

Primerjava zvokov instrumentov iz različnih materialov:

material/ton

[H]

[B]

[C]

[Cis]

[D]

[Dis]

[E]

[F]

[Fis]

[G]

evkalipt

črn gaber

plastična cev

bambus

Še nekaj vzorcev zvoka izvabljenega iz predmetov instrumentu podobnih oblik: kartonska cev bale blaga,  kovinska cev sesalnika ...

vrh

 

 10 dejstev o instrumentu

  • verjetno je najstarejši instrument sveta

  • pihalni instrument, prvotno najden na področju Arnam Land-a v severni Avstraliji

  • narejen je iz debelejših votlih vej ali debel dreves, ki so jih naselili termiti

  • povprečna dolžina instrumenta je 1.5 m

  • uporablja se kot spremljava v obrednih ritualih in petju

  • proizvaja resonančen zvok nizkih tonov s kompleksnimi ritmičnimi vzorci

  • med plemenskimi obredi nanj igrajo le moški

  • z drugačnimi tradicionalnimi značajnostmi, najden tudi v centralni Avstraliji v okolici Alice Springsa

  • yidaki je zvok Avstralije

  • če bi Zemlja imela glas, bi bil to zvok yidakija

vrh

 

 Drugi tradicionalni instrumenti

Yidaki je po tradiciji kot instrument uvrščen šele na tretje mesto. Pred nijm sta vokal (če človekov glas tudi smatram kot instrument) in paličice (clap sticks ali click sticks, po domače - bilma). Včasih namesto paličic za igranje ritma uporabljajo par bumerangov. Poleg naštetega aboridžini, predvsem v obrednih ceremonijah uporabljajo bullroar. Prav tako preprost instrument kot vsi predhodni je sestavljen iz pravilno oblikovane ploščice  lesa privezane na močno tanko vrv. Konec vrvi držijo tako da lahko bullroar krožno vihtijo nad sabo.

petje

paličice

bullroar

boomerang

vrh

DomovInstrumentGalerijaNapovednikForumDiskografijaMedijiInfoPovezaveSponzorji


(c) copyright 2000-2003 yidaki.info